Grillowane krewetki w maśle czosnkowym, podane na plastrach ananasa i do tego polski akcent – ziemniaki w mundurkach z twarożkiem ze szczypiorkiem. Nietypowe połączenie? Przekonaj się, jakie pyszne!
Składniki:
- krewetki
- masło
- oliwa
- czosnek
- ostra papryczka
- szczypiorek
- ananas
- pietruszka
- limonka
- podgotowane ziemniaki w mundurkach
- twaróg półtłusty
- śmietana
Na początku przygotuj marynatę – do miski wrzuć łyżkę masła i dolej nieco oliwy. Rozgnieć lub zetrzyj na tarce dwa ząbki czosnku, posiekaj ostrą papryczkę i dodaj oba składniki do masła. Wymieszaj zawartość miski, obtocz krewetki w marynacie i odstaw je na chwilę na bok.
W kolejnej misce rozdrobnij twaróg i dodaj do niego trochę śmietany. Posiekaj szczypiorek, dorzuć go do twarogu i wymieszaj. W ziemniakach wytnij łódeczki (ćwiartki) i wypełnij powstałe miejsca twarożkiem. Zawiń ziemniaki w folię aluminiową i połóż je na rozgrzaną płytę grilla.
Obierz ananasa i pokrój je w plastry. Polej płytę olejem, po czym ułóż na niej plastry ananasa. Kiedy plastry skarmelizują się od spodu, przerzuć je na drugą stronę i rozłóż na grillu krewetki. Ich mięso jest bardzo delikatne, więc wystarczy je grillować około 2 minuty z każdej strony.
Posiekaj nieco pietruszki i przekrój limonkę. Zdejmij z grilla wszystkie składniki. Krewetki ułóż na talerzu na plastrze ananasa, skrop sokiem z limonki i posyp pietruszką, obok połóż ziemniaki z twarożkiem. Pozostało już tylko delektować się pysznym lunchem, smacznego!