Kolejna nasza propozycja na grilla to proste, ale wyjątkowo smaczne danie, które wszystkich przyciągnie do talerzy! Aby je przyrządzić, przygotuj poniższe składniki:
- skrzydełka z kurczaka
- sól
- ulubione przyprawy
- sos sojowy
- sos do mięs
- musztarda francuska
- miód
- sałata lodowa
- cebula czerwona
- pomidorki koktajlowe
- papryka
- ser marynowany w oleju z przyprawami
- kilka rzodkiewek
- cytryna
- czosnek
- koper
- szczypiorek
- oliwa
- chleb
Podziel skrzydełka na trzy części. Do tego przepisu będą Ci potrzebne dwie większe części skrzydełek, najmniejszą część możesz np. zamrozić i wykorzystać do innego dania.
Przełóż skrzydełka do miski, dodaj sól z przyprawami, sos sojowy, sos do mięs, musztardę francuską i trochę miodu, dzięki któremu w czasie pieczenia na mięsie utworzy się lekko słodka glazura. Wymieszaj dokładnie zawartość miski i odstaw skrzydełka na 15 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj sałatkę. Dodaj do miski: sałatę lodową, posiekaną cebulę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ser marynowany, pokrojoną w paski paprykę oraz rzodkiewkę skrojoną w plasterki. Całość polej sokiem z cytryny, skrop oliwą i wymieszaj. Możesz do sałatki posiekać również koper i szczypiorek. Ukrój z chleba kilka grubszych kromek – za chwilę zrobisz z nich grzanki.
Rozgrzaną płytę grilla polej olejem i rozłóż na niej skrzydełka. Kiedy zarumienią się od spodu, przekręć je na drugą stronę a obok rozłóż kromki chleba. Podpieczone kromki i grillowane mięso zdejmij na talerz, nałóż sałatkę i gotowe – smacznego!