Grillowanie kojarzy się zazwyczaj z popołudniowym spotkaniem ze znajomymi, ale dziś przełamujemy utarty schemat i przygotujemy na grillu pyszne śniadanie!
Potrzebne Ci będą:
- awokado
- cebula szalotka
- pomidory
- pomidorki koktajlowe
- limonka
- szczypiorek
- jajka
- ser halloumi
- plastry boczku
- bułki śniadaniowe lub bagietki
- oliwa z ziołami
Wydrąż łyżką awokado, rozgnieć lub posiekaj miąższ i wrzuć go do miski. Posiekaj drobno szalotkę i dodaj ją do awokado. To samo zrób z pomidorkami koktajlowymi. Zawartość miski skrop sokiem z limonki i całość wymieszaj.
Pomidory oraz ser halloumi pokrój w grube plastry i połóż je wraz z boczkiem na rozgrzanej, polanej olejem płycie grilla. Pokrój bułkę na kawałki, ułóż na grillu i polej delikatnie oliwą z ziołami. W międzyczasie posiekaj też szczypiorek.
Zrób na płycie grilla jajka sadzone, w trakcie smażenia przypraw je do smaku pieprzem i solą.
Kiedy jajka będą gotowe, zdejmij wszystkie składniki z grilla. Na bagietkę nałóż przygotowaną wcześniej pastę z awokado, jajko posyp posiekanym szczypiorkiem.
To prosty, ale rewelacyjny sposób na pyszne, wakacyjne śniadanie prosto z grilla. Smacznego!