Idealna propozycja dla miłośników dobrego smaku!
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 bułki do burgerów
- 4 plasterki sera feta
- sos barbecue
- ogórki kiszone
- relish z papryki
- frytki z batatów
Lato to czas, kiedy większość z nas uwielbia spędzać czas na świeżym powietrzu, a nic nie smakuje lepiej niż pyszne dania grillowane. Jeśli szukasz przepisu na pyszny burger, którym zachwycisz swoich gości, to ten blog jest dla Ciebie! Dzisiaj polecamy przepis na burgera z grilla z dodatkami sera feta, cebuli, sosu barbecue, ogórków kiszonych, relishu z papryki oraz frytek z batatów, a wszystko to z wykorzystaniem grilla Defro Garden, naturalnie.
Jeśli chodzi o mięso mielone, na burgery najlepsze będzie wołowe mięso mielone które jest świeże i jeśli jesteśmy odpowiedzialni środowiskowo (tak jak my w Defro Garden! ) – produkowane lokalnie. Do przygotowania burgera wybierz 500g mięsa mielonego, a następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, sól i pieprz, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Formuj z nich 4 duże kotlety o grubości około 2 cm.
Kiedy kotlety będą gotowe, umieść je na płycie grillowej lub nadstawce z rusztem i grilluj po około 5-7 minut z każdej strony, aż będą dobrze usmażone. W tym czasie możesz przygotować dodatki do burgera. Pokrój cebulę w plastry i podsmaż na płycie z odrobiną oliwy, aż się zeszkli. To takie proste i przyjemne! Dzięki szerokiej płycie naszych palenisk możemy przygotowywać wiele potraw koło siebie, jednocześnie. Przygotuj również sos barbecue, ogórki kiszone, relish z papryki oraz frytki z batatów. Tak, relish może być ze słoika, ale do odważnych świat należy – spróbuj zrobić go sam wg naszego przepisu (niedługo znajdziesz go na naszym blogu)
Przekrój bułki do burgerów na pół i lekko je podgrzej na grillu. Po usmażeniu kotletów, na każdym z nich umieść plasterek sera feta i pozostaw na grillu na chwilę, aby ser się rozpuścił. Następnie na dolną połowę bułki połóż łyżkę barbecue, następnie umieść kotlet z serem i dodaj kilka plasterków cebuli. Na kotlet połóż łyżkę relishu z papryki, a następnie kilka plasterków ogórków kiszonych. Zamknij burger drugą połową bułki i podaj z frytkami z batatów. Aż nam ślinka cieknie pisząc to zdanie!
Burger na grillu Defro Garden to idealna propozycja dla miłośników dobrego smaku. Dzięki najlepszej jakości mięsa i dodatkom, jakie wykorzystasz w tym przepisie, każdy kto go spróbuje, będzie zachwycony! Oczywiście dobre narzędzia to podstawa, dlatego rekomendujemy przygotowywanie ich wykorzystując nasze paleniska 🙂
Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoimi wrażeniami. Smacznego!