Przygotuj dla swoich Gości pyszne hamburgery z grilla według przepisu Adama!
Potrzebne Ci będą:
- wysokiej jakości mięso mielone
- świeże bułki
- sałata
- czerwona cebula
- pomidory
- boczek
- mleko
- ser
- podgotowane ziemniaki
Przełóż mięso do miski, posól do smaku i wymieszaj zawartość. Zwilż delikatnie ręce olejem – dzięki temu formowane mięso nie będzie się przyklejać. Utwórz kulki podobnej wielkości i odstaw mięso do lodówki.
Następnie przygotuj sos serowy. W tym celu wlej do małego garnka trochę mleka i ustaw go na ruszcie. Pokrój ser na mniejsze kawałki i dodaj go do mleka. Dopraw solą oraz pieprzem, zawartość mieszaj do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji. Gotowy sos zdejmij z rusztu.
W osobnej miseczce połącz majonez z musztardą francuską. Proporcje dobierz do swoich preferencji.
Przestudzone, podgotowane wcześniej ziemniaki pokrój na mniejsze części, np. w łódeczki.
Na rozgrzanej płycie grilla połóż mięso, przyciskając je lekko, plastry boczku oraz ziemniaczki. Grilluj je do momentu, aż zarumienią się na złoty kolor z każdej strony. Przekrój bułki i podpiecz je na grillu tak, aby lekko zarumienić środek pieczywa. Gotowe składniki zdejmij z grilla.
Posmaruj obie strony bułki sosem majonezowym. Na spodzie bułki połóż mięso i polej je sosem serowym. Następnie ułóż sałatę, pomidory, cebulę i boczek, przykryj całość górną częścią bułki – pyszny hamburger gotowy. Smacznego!