Zaskocz swoich gości nieoczywistym przepisem na danie z grilla, które umili każde spotkanie. Upiecz na palenisku Defro Garden proste, szybkie i przepyszne brownie!
Do wykonania brownie Ci potrzebne będą:
– mały garnek
– dwie miski
– mała tortownica lub blaszka do pieczenia
– łopatka do mieszania
– sitko do przesiewania mąki
Składniki:
– gorzka czekolada – 200 g
– masło – 200 g
– cukier – 250 g
– mąka pszenna – 150 g
– jajka – 3 sztuki
– szczypta soli
– opcjonalnie: orzechy, skórka z cytryny
Przygotuj w garnku kąpiel wodną – wlej do niego trochę wody i zagotuj na płycie grilla. Na garnku ustaw miskę z czekoladą i mieszaj zawartość do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw miskę z czekoladą na bok, do ostygnięcia.
Rozbij do drugiej miski jajka i wymieszaj je z cukrem. Dolewaj powoli ostudzoną czekoladę, ciągle mieszając. Dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli. Na tym etapie możesz do ciasta dodać również garść siekanych orzechów albo zetrzeć trochę skórki z cytryny. Mieszaj całość do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Wyłóż formę papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Ustaw formę na ruszcie i piecz około 30 minut. Upieczone brownie należy ostudzić, wyjąć z formy i podawać z ulubionymi dodatkami – polecamy świeże owoce, lody lub powidła.
Musimy przyznać, że ciasto ma tylko jedną wadę: zdecydowanie zbyt szybko znika z talerza! 😉